Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszny chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
Przepis na chleb pochodzi z bloga Trufli, podaję z moimi zmianami. Rano pierwszego dnia dokarmić zakwas i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu. Na wieczór w misce wymieszać zakwas, 120 g mąki i 150 g wody. przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu. Rano drugiego dnia wyrobić ciasto na chleb. Zaczyn wymieszać z drożdżami, wodą i miodem. Mąki wymieszać z solą. Wrzucić wszystko do pojemnika od maszyny do chleba. Można ciasto wyrobić ręcznie. W misce wymieszać: słonecznik, sezam, siemię i płatki owsiane. Dodać do pojemnika, ustawić program ‘ciasto’. Gdy powstanie jednolite ciasto, wyjąć je i przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia foremki. Posypać mieszanką ziaren i płatków owsianych, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie należy spryskać wierzch wodą, żeby ziarna się nie przypaliły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. następnie zmniejszyć temperaturę do 190 i piec 45 minut. Wystudzić na kartce.
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
Na wieczór w misce wymieszać zakwas 120 g mąki i 150 g wody przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
Rano drugiego dnia Zaczyn wymieszać z drożdżami wodą i miodem Mąki wymieszać z solą Wrzucić wszystko do pojemnika od maszyny do chleba
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
W misce wymieszać słonecznik sezam siemię i płatki owsiane Dodać do pojemnika ustawić program ‘ciasto’
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami
Chleb przełożyć do foremki i posypać ziarnami odstawić do wyrośnięcia Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 190 i piec 45 minut Wystudzić na kartce