Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem i melasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mięciutki chlebek pszenno-owsiany z dodatkiem słonecznika i melasy. Świeży polecam na kolację, na drugi dzień świetnie smakuje opiekany na grillu lub w tosterze.

Chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem i melasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem i melasą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem i melasą
Do misy robota wsypać obie mąki, dodać sól i słonecznik. Płatki owsiane wsypać do rozdrabniacza i zmielić na mąkę. Wsypać do misy. W letniej wodzie rozpuścić miód, melasę i drożdże. Dodać jogurt, oliwę i wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść i uformować bochenek. Umieścić w dużej keksówce wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem i melasą
Do misy robota wsypać obie mąki, dodać sól i słonecznik.
Chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem i melasą
Płatki owsiane wsypać do rozdrabniacza i zmielić na mąkę. Wsypać do misy.
Chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem i melasą
W letniej wodzie rozpuścić miód, melasę i drożdże. Dodać jogurt, oliwę i wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Chleb pszenno-owsiany ze słonecznikiem i melasą
Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść i uformować bochenek. Umieścić w dużej keksówce wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Tagi:

chleb