zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2310]

Chleb pszenno warzywny

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

zaskakujące dodatki do chleba ale chleb wyszedł pyszny

Chleb pszenno warzywny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno warzywny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno warzywny
Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem a potem wlać wodę, dodać sól i 3 łyżki mąki oraz olej i wymieszać. Zostawić zaczyn do porośnięcia. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Do podrośniętego zaczynu wsypać mąkę oraz pokrojone warzywa i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i ułożyć ciasto w większej podłużnej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Można ciasto ponacinać. Ponownie zostawić ciasto w blaszce do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Taki chleb smakuje nawet sam bez żadnych dodatków.
Chleb pszenno warzywny
do miski z zaczynem wsypać mąkę i doać pokrojone warzywa
Chleb pszenno warzywny
wyrobić ciasto i zoastwić do wyrośniecia
Chleb pszenno warzywny
potem znowu wyrobić i przełożyć do foremki
Chleb pszenno warzywny
wyrośniety chleb piec koło godziny w 180 stopniach