Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenno-żytni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Chleb podwójnie pomieszany ;) do drożdżowego chleba dodałam zakwasu by przedłużyć jego świeżość, do mąki pszennej dodałam żytnią by był bardziej wartościowy

Chleb pszenno-żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do misy robota wsypać obie mąki i sól, dodać zakwas i oliwę. Wlać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy 15x28cm, oprószyć mąką, wyrównać i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
Chleb pszenno-żytni
Etap 1W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier.
Chleb pszenno-żytni
Do misy robota wsypać obie mąki i sól, dodać zakwas i oliwę. Wlać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Chleb pszenno-żytni
Etap Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy 15x28cm, oprószyć mąką, wyrównać i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
Chleb pszenno-żytni
Gdy wyrośnie, naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.

Tagi:

chleb pieczywo