zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Chleb pszenno-żytni

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Na pozór może się wydawać, że pieczenie chleba jest trudne...ale troche cierpliwości i serca i na pewno się uda.

Chleb pszenno-żytni

Składniki:

Chleb pszenno-żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią,sól,cukier,siemie lniane i mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mleko,olej i drożdże-mieszamy tak aby drożdże się rozpuściły. Mieszanke drożdżowo-mleczną wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno lekko odchodzic od ręki. Gdy już jest wyrobione przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy blaszkę-smarujemy tłuszczem (może być olej) i posypujemy mąką, Gdy ciasto w misce nam wyrośnie wyrabiamy go jeszcze raz-ale krótko i przekładamy do blachy (formy). (Ciasto nam opadnie ale nie przejmujmy sie tym.) Przykrywamy go znów sciereczką i znów pozostawiamy do wyrosnięcia.(w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 210*C). Gdy w formie ciasto już wyrośnie (podwoi albo nawet potroi swoją objetość) wkładamy go do piekarnika na najniższy poziom i pieczemy przez 30min. w 210*C, po tym czasie wyłączamy piekarnik ale chleba nie wyciągamy tylko pozostawiamy go na nastepne 30 min. Po w sumie 1h. wyjmujemy upieczony chleb-smarujemy skórkę olejem i wykładamy z formy na ściereczke do wystygniecia. PS. Siemie lniane mozemy zastąpić łuskanym słonecznikiem lub sezamem-jak kto lubi (można też go nie dawać).

Tagi:

chleb