Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Chleb pszenno-zytni 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moj sposob na pyszny chleb pszenno-zytni.

Chleb pszenno-zytni 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-zytni 2

 

  • Zaczyn:

 

  • 5 lyzek zakwasu zytniego(mocnego)

 

  • ok.2 szklanki maki pszennej chlebowej

 

  • ok.1-2 szklanki letniej,przegotowanej wody

 

  • Ciasto wlasciwe:

 

  • ok.1 kilo maki pszennej chlebowej

 

 

  • 1/2 szklanki maki zytniej

 

  • ok.500 ml letniej,przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-zytni 2
Wieczorem:Mocny zakwas wlewamy do szklanej miski,dodajemy make i wode.Dokladnie mieszamy,Powinno powstac ciasto o konsystencji gestej smietany(w razie koniecznosci dosypujemy make lub dolewamy wode)Miske przykrywamy lniana sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na cala noc. Rano:Zaczyn wlewamy do duzej miski,stopniowo dosypujemy make i dolewamy wode z sola,wyrabiamy ciasto,pomagajac sobie poprzez skraplanie rak oliwa z oliwy.Ciasto powinno byc dobrze wyrobione po ok.25 minutach.Wyrobine ciasto odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia.Po wyrosnieciu zagniatamy ponownie i znowu odstawiamy do wyrosniecia(w zaleznosci od temperatury w jakiej znajduje sie ciasto chlebowe,trwa to ok.2 godzin).Po powtornym wyrosnieciu dzielimy ciasto na dwie czesci.Jedna odstwiamy ponownie do wyrosniecia(moze byc w lodowce) a druga zagniatamy dokladnie w walek i wkladamy do natluszczonego naczynia do wyrastania chleba.Po ok.1,5 godziny ciasto powinno byc dobrze wyrosniete.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C.Na rozgrzana i posypana maka blache wykladamy wyrosniete ciasto chlebowe,nacinamy je i wkladamy do piekarnika,pieczemy przez 10 min.w 250 stopniach,nastepnie zmniejszamy tem. do 230 stopni C. i pieczemy przez nastepne 40 min.Przed koncem pieczenia blache z chlebem wysuwamy,i wierzch chleba smarujemy woda(za pomoca zwyklego pedzelka),wylaczamy piecyk i wsuwamy ponownie chleb.Gdy jest juz suchy wyciagamy go i studzimy na kratce.Smacznego bo chleb pyszniutki:)
Chleb pszenno-zytni 2
Zaczyn-zakwas
Chleb pszenno-zytni 2
maka
Chleb pszenno-zytni 2
woda
Chleb pszenno-zytni 2
Wyrosniete ciasto chlebowe

Tagi:

ciasto mak chleb