misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pożywny i zdrowy chleb z otrębami żytnimi i ziarnami nasion: słonecznika, dyni, sezamu, lnu...

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty

 

  • 200 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g otrąb żytnich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • ½ l letniej wody
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • Plus trochę ziaren do posypania (niekoniecznie)

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty
Mąki przesiać, dodać otręby i sól; całość wymieszać. Dodać ziarna i wymieszać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki i wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do foremki, posmarować wierzch wodą i posypać ziarnami (niekoniecznie). Od razu ciasto wkładamy do zimnego piekarnika na 15 minut i nastawiamy temperaturę na 50 stopni, po tym czasie zwiększamy temperaturę pieczenia do 180-200 stopni. Pieczemy ok. godziny do rumianej i odstającej skórki. Po kilku minutach od wyjęcia z pieca gorący chleb wyjmujemy z formy i studzimy. SMACZNEGO!
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty
obie mąki przesiać i wymieszać z otrębami i solą; na zdjęciu ziarna i rozpuszczone drożdże
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty
wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość)
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty
wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki...tak wygląda chleb przed i po upieczniu...
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty
pożywny i smaczny chleb wieloziarnisty przed krojeniem...

Tagi:

dynia chleb