SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno - żytni z czarnuszką

  • 7
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Chleb pszenno - żytni z czarnuszką

Mieszany chleb pszenno-żytni,z dynią, na drożdżach, z delikatnym smakiem czarnuszki. Świetnie pasuje z wytrawnymi dodatkami.

Składniki:

Chleb pszenno - żytni z czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - żytni z czarnuszką
W małej miseczce drożdże rozcieram z miodem, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłej wody. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Obie mąki przekładam do miski miksera, dodaję wyrośnięte drożdże, purée z dyni, letnią wodę, płatki jaglane, sól i otręby owsiane. Bardzo starannie wyrabiam końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodaję czarnuszkę, ziarna lnu i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Ciasto przekładam do miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki. Ciasto jest dość kleiste, ale po wyrastaniu w lodówce będzie miało odpowiednią konsystencję.

Następnego dnia wyjmuję miskę z lodówki i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Ciasto odgazowuję i przekładam do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych płatkami owsianymi. Jedna o wymiarach 8x27 cm, a druga 8x22 cm. Foremki nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby nacinam bardzo ostrym nożem i wstawiam do nagrzanego do 250°C. Zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę 30-35 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia.