Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenno-żytni z kminkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny domowy chleb pszenno-żytni z kminkiem

Chleb pszenno-żytni z kminkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z kminkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z kminkiem
Do misy robota lub pojemnika od maszyny do chleba wsypać obie mąki, otręby, kminek, sól. Wlać miód, olej. Dodać zakwas, pestki dyni i wodę i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do dużej keksówki. Ciasto wyrównać dłonią zmoczoną wodą, posypać pestkami dyni (opcjonalnie), przyklepać je do ciasta. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny (na kaloryferze urosło mi w 2h).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. Piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 40-45 minut. Qystudzić na kratce
Chleb pszenno-żytni z kminkiem
Do misy robota lub pojemnika od maszyny do chleba wsypać obie mąki, otręby, kminek, sól. Wlać miód, olej.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem
Dodać zakwas, pestki dyni i wodę i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem
Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do dużej keksówki.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem
Ciasto wyrównać dłonią zmoczoną wodą, posypać pestkami dyni (opcjonalnie), przyklepać je do ciasta. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny