aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Chleb pszenno-żytni z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Po wielu próbach i zmaganiach nareszcie się udało... :) Oto dopracowana w najdrobniejszych szczegółach receptura idealna!!

Chleb pszenno-żytni z otrębami

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z otrębami

 

  • (porcja na 2 keksówki o długości 25 cm)

 

  • 300 gram mąki pszennej
  • 200 gram maki żytniej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 20 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z otrębami
Do małego kubeczka wsyp łyżkę mąki, dodaj 2-3 łyżki ciepłej wody, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. W misce wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i otręby. Dodaj ciepłe mleko, wodę oraz pozostałe składniki. Następnie przełóż wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiaj aż do momentu, kiedy ciasto nie zacznie odchodzić od ręki (ok. 15 min). Gotowe podziel na dwie części i przełóż do wysmarowanych tłuszczem keksówek (można użyć także papieru do pieczenia i wtedy blaszek nie musimy już tłuścić). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte chleby piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200 C przez godzinę. 10 min przed końcem pieczenia chleby posmaruj roztrzepanym jajkiem.