Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chleb wyszedł bardzo smaczny, pięknie pachnie prażoną mąką. Moją mąkę dość mocno uprażyłam, więc mój chleb po upieczeniu jest ciemny. Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale smak chleba nam to w 100% wynagrodzi.

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

 

  • Zaczyn:

 

  • 83 g zakwasu żytniego razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody

 

  • Zasmażka:

 

 

  • Ciasto właściwe:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej. Równocześnie na suchej patelni prażymy mąkę. Mąka powinna mieć brązowy kolor i delikatnie pachnieć, ale nie może się przypalić. Do miski wlewamy zimna wodą i podsypujemy do niej gorącą mąkę cały czas mieszając ją, aby nie powstały grudki. Powinniśmy uzyskać gęstą papkę. Miskę przykrywamy i również odstawiamy na 14-16 godzin, tak jak zaczyn. Po upływie tego czasu do przefermentowanego zaczyny dodajemy zasmażkę, mieszamy i następnie dodajemy 330 g mąki pszennej i wodę z rozpuszczoną solą. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy foliową torbą, zawiązujemy i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy 600 g mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy robotem.Odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja jeden bochenek posypałam mąką i nacięłam. Gdy chleb ładnie wyrośnie, u mnie trwało to 4 godziny, foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Po wyrobieniu chleb przekładamy do keksówki.
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Gdy chleb wyrośnie do wysokości foremki jest gotowy do piezcenia.
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

Tagi:

ciasto chleb