lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

No to jak dzisiaj zapytałam córkę . Jaki chlebuś zrobić ????? . Odpowiedz uzyskałam odrazy jak z torpedy dynia ja chce dynie i to prażoną w chlebku . Jestem dobra mamuśka i robię chlebuś dla córci .

Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu
Do misy wsypujemy mąki które najpierw przesiewamy przez sito . Dodajemy drożdże instant i zalewamy ciepła wodą. cukier i sól wsypuje do reszty składników. sezam wsypuje do mąki i miksuje koło 15 minut aby ciasto wyrobiło się dokładnie. Ciasto odchodzi od misy - wiemy że to znaczy że jest ok . Zostawiamy ciasto pod ściereczką na dwie godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach przekładamy ciasto do formy i obsypujemy sezamem. Pieczemy w 250 stopniach 15 minut i zmniejszamy do 230 i następne 15 minut teraz do 200 i 15 minut i chlebek upieczony .
Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu
Odmierzamy mąkę po 225 gram razem 450 dwie mają .
Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu
Woda ma być ciepła 300 ml ani mniej ani więcej .
Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu
Dodajemy sezam do reszty składników i miksujemy .

Tagi:

dynia chleb