edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pachnący domowy chlebek na zakwasie, mało co lepiej smakuje :)

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około 50 g letniej wody, łyżkę miodu i wymieszałam zagarniając niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia drożdży. Dodałam zakwas i resztę letniej wody, drewnianą łyżką dokładnie wymieszałam dość gęste ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut. * Obie fazy wyrastania ciasta trwały około 6 godzin. ** Ta ilość ciasta pozwala napełnić dwie standardowe keksówki i jedną mniejszą.
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Kolejne etapy dodawania składników na ciasto.
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Dokładnie wyrobione ciasto - u mnie najlepiej robi to mąż.
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Ciasto wyrastało dość długo ale w końcu wyrosło.
Chleb pszenno żytnio owsiany na zakwasie
Wyłożone do foremek ciasto posypałam pestkami słonecznika.

Tagi:

chleb pieczywo