Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny drożdżowy z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszysty chleb, dłużej świeży dzięki specjalnemu zaczynowi, z ciekawym dodatkiem gotowanego ryżu. Pasuje do niego i wędlina i dżem.

Chleb pszenny drożdżowy z ryżem

Składniki:

Chleb pszenny drożdżowy z ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny drożdżowy z ryżem
Zaczyn: mleko rozmieszać z mąką, postawić na ogniu i gotować do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia. Do misy robota wrzucić mąkę, sól, mleko w proszku, ugotowany ryż. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać wraz z zaczynem do misy. Dodać rozpuszczone ciepłe masło. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.Po tym czasie krótko zagnieść, przełożyć do formy o średnicy 25cm, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 40 minut do napuszenia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach, wystudzić na kratce.