Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Chleb pszenny na dozdzach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny i prosty chleb,ladnie sie kroi ,w sam raz dla poczatkujacych

Chleb pszenny na dozdzach

Składniki:

Chleb pszenny na dozdzach

 

  • 700 g maki pszennej ( najlepiej chlebowej)

 

 

 

  • 1 lyzeczka cukru

 

 

  • 300 ml cieplej wody

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na dozdzach
Wymieszac make z sola,drrozdzami i cukrem.Przesypac do wiekszej miski.Dodac maslo.Wode polaczyc z mlekiem.Mleko z woda wlewac stopniowo do miski z maka,jednoczesnie lmieszajac lyzka .W misce wyrobic ciasto.Ciasto wyrabia sie dosyc dlugo,i trzeba uwazac by nie dosypywac zbyt wiele maki podczas wyrabiania.Ja ulatwialam sobie poprzez opruszanie rak maka od czasu do czasu.Wyrobione ciasto powinno byc elastyczne i nie powinno kleic sie do rak ani do miski.Gotowe ciasto odstawic do wyrosniecia na ok.2 godziny.Po dwoch godzinach wyciagnac ciasto z miski i jeszcze az je zagniesc.Na opruszonej maka blaszce uformowac z ciasta owalny bochenek i pozostawic przykryte sciereczka na nastepna godzine(lub do czasu az podwoi objetosc)Wyrosniety bochenek naciac zyletka lub ostrym nozem kilka razy,posypac delikatnie maka i wstawic do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika.Po 10 minutach tempeature zmniejszyc do 200 stopni i piec pzez nastepne pol godziny..Smacznego:)