zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenny na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Chleb pszenny na drożdżach. Niestety nie pokazuję go w przekroju bo upiekłam go dla znajomych. Bardzo Im smakowal.

Chleb pszenny na drożdżach

Składniki:

Chleb pszenny na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na drożdżach
Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i mieszać aż drożdże zrobią się płynne. Mleko wymieszać z wodą i solą, wlać do drożdży i wsypać obie mąki. Wyrobić ciasto i oprószone mąką zostawić do wyrośnięcia.

Gdy podrośnie znowu ciasto wyrobić i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprószyć mąką i zostawić ciasto przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia.

Gdy podrośnie zrobić ostrym nożem na ukos nacięcia i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb 30 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut a potem upieczony chleb wystudzić na kratce.