Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mięciutki, wilgotny chleb drożdżowy przygotowany na zaczynie zwanym podmłoda. Z dodatkiem kaszy jęczmiennej

Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną
Podmłoda: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać mąkę pszenną i zamieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól i mleko w proszku. Dodać olej. Do zaczynu wlać wodę, zamieszać. Całość przełożyć do misy robota. Na koniec wsypać kaszę jęczmienną. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto przełożyć do dużej keksówki, oprószyć mąką, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 minut.
Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną
Podmłoda: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać mąkę pszenną i zamieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną
Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę, sól i mleko w proszku. Dodać olej. Do zaczynu wlać wodę, zamieszać. Całość przełożyć do misy robota.
Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną
Na koniec wsypać kaszę jęczmienną. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Chleb pszenny na podmłodzie z kaszą jęczmienną
Następnie ciasto przełożyć do dużej keksówki, oprószyć mąką, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.