alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Chleb pszenny na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To do tej pory najłatwiejszy chleb na zakwasie. Ktoś kto zaczyna pieczenie chlebków niech upiecze bo ten chlebek musi się udać.

Chleb pszenny na zakwasie

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie z miksera i wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki. Misę przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę o wymiarach 30*11 cm wysmarować olejem, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię ręką moczoną w zimnej wodzie i ponownie odłożyć do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Przed pieczeniem chleb spryskać wodą i posypać otrębami żytnimi. Piekarnika nastawić na 200°C. Do zimnego piekarnika włożyć chleb i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.