Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mięciutki i sprężysty chleb pszenny z dodatkiem śmietanki kremówki.idealny na codzienne kanapki z wędliną lub dżemem

Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką

 

  • 400 g zakwasu pszennego
  • 200 g wody
  • 120 g śmietanki 30%
  • 700 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do zakwasu pszennego (prowadzonego na mące pszennej pełnoziarnistej) dodać wodę i śmietankę w temperaturze pokojowej, zamieszać. Do misy wlać wymieszane mokre składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do dużej formy, oprószyć mąka i wyrównać. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie chleb naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 i piec jeszcze 20 minut. Wystudzić na kratce
Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do zakwasu pszennego (prowadzonego na mące pszennej pełnoziarnistej) dodać wodę i śmietankę w temperaturze pokojowej, zamieszać.
Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką
Do misy wlać wymieszane mokre składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką
Następnie przełożyć do dużej formy, oprószyć mąka i wyrównać. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką
Po tym czasie chleb naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. piec około 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 i piec jeszcze 20 minut. Wystudzić na kratce