SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny razowy na drożdżach

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Chleb pszenny razowy na drożdżach Więcej zdjęć (4)

Bardzo prosty chleb z mieszanej mąki białej i razowej. Łatwy do wykonania. Świetnie nadaje się również na tosty i grzanki.

Składniki:

Chleb pszenny razowy na drożdżach

 

  • mąka pszenna typ 650 - 250 g
  • mąka pszenna typ 2000 - 250 g
  • drożdże świeże - 20 g
  • woda letnia - 300 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - ¾ łyżeczki
  • DODATKOWO:
  • mąka do podsypania blatu - ok. ½ szk.
  • otręby pszenne do obsypania formy
  • olej do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny razowy na drożdżach
Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 2 łyżki letniej wody i 1 łyżkę mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obie mąki przekładam do dużej miski, dodaję gotowy rozczyn, ciepłą wodę i sól. Wyrabiam ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyjmuję ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Formuję chleb i przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego do 230°C piekarnika i piekę 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Studzę na kratce kuchennej.
Chleb pszenny razowy na drożdżach
Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos.
Chleb pszenny razowy na drożdżach
Chleb świetnie nadaje się również na tosty i grzanki.
Chleb pszenny razowy na drożdżach
Łatwy do wykonania. Smaczny i nie kruszy się przy krojeniu.