Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb pszenny z kefirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny domowy chlebek posypany makiem.

Chleb pszenny z kefirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z kefirem

 

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 400 g kefiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • mak - wg uznania
  • 3 łyżki oliwy
  • białko jaja do posmarowania

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z kefirem
W ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej kefir, oliwę i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części i przełożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką foremek keksówek. Wierzch ciasta posmarować białkiem i posypać dowolną ilością maku. Ciasto na chleb w foremkach zostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Chleb pszenny z kefirem
Rozpuszczone wodzie z dodatkiem cukru drożdże.
Chleb pszenny z kefirem
Mąka z dodatkiem soli kefiru i rozpuszczonych drożdży.
Chleb pszenny z kefirem
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Chleb pszenny z kefirem
Wyrośnięte ciasto przełożone do foremki i posypane makiem.