SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na zakwasie

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na zakwasie

Ten chleb, to mój sposób na zagospodarowanie dużej ilości zakwasu. Dodanie ciecierzycy sprawia, że chleb jest smaczny i bogaty w wartościowe składniki.

Składniki:

Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na zakwasie

ETAP 1:

Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na zakwasie
Aktywny zakwas żytni wymieszany w misce z wodą.

Do misy miksera wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać.

ETAP 2:

Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na zakwasie
Zmieloną ciecierzycę i pozostałe składniki dodać do zakwasu.

Ugotowaną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach i przełożyć do misy. Dodać wszystkie mąki i wyrabiać na wolnych obrotach do lekkiego połączenia się składników.

ETAP 3:

Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na zakwasie
Ciasto wyrobić w mikserze z końcówką do ciasta.

Następnie dodać sól i wyrabiać ciasto na wyższych obrotach miksera. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W połowie rośnięcia ciasto odgazować.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką keksówek o wymiarach 27x13 cm. Odstawić do ponownego wyrastania.

ETAP 4:

Chleb pszenny z mieloną ciecierzycą na zakwasie
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.

Blaszki z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika i piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°Ci piec jeszcze 30 minut.

Upieczone chleby wyją na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Tagi:

chleb pieczywo