SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie

  • 3
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie żytnim. Apetyczny lekki chlebek z chrupiącą skórką, polecam.

Składniki:

Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie

Zaczyn:

  • 100 g płynnego zakwasu żytniego
  • 30 g wody
  • 125 g mąki pszennej typ 750

Ciasto właściwe:

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie
Do misy wrzucić wszystkie składniki na zaczyn, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc (12 godzin).

Na drugi dzień rano do zaczynu dodać wodę, sól i wymieszać. Wsypać pestki dyni, dodać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrastania na 4 godziny. W połowie odgazować.

Następnie przełożyć ciasto do keksówki (długość 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.

Po tym czasie chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20 minut.

Wystudzić na kratce. 
Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie
wszystkie składniki zaczynu umieścić w misce i zmieszać
Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie
na drugi dzień dodać wodę, sól i pestki dyni
Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie
na koniec wsypać obie mąki i zagnieść ciasto
Chleb pszenny z pestkami dyni na zakwasie
wyrośnięte ciasto w formie wstawić do piekarnika i upiec