Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Chleb pszenny z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chleb pszenny z piekarnika to domowy wypiek, który idealnie pasuje z masełkiem i mlekiem. Przyznam, że uwielbiam, gdy ma chrupiącą skórkę.

Chleb pszenny z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb pszenny z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z piekarnika
Do miski wsypujemy mąkę robimy dołek, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże zalewamy je 3 łyżkami ciepłej wody i zostawiamy na kwadrans do 20 minut.

Dodajemy sól, wodę i siemię lniane - wyrabiamy ciasto przez 20 minut, na koniec dodajemy olej. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 30 minut.

Formujemy bochenek chleba, nacinamy, oprószamy mąkę zostawiamy na 20 minut pod przykryciem, po czym pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.

Upieczony chleb wyciągamy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia.
Chleb pszenny z piekarnika
z ciasta formujemy bochenek chleba i oprószamy go mąką
Chleb pszenny z piekarnika
upieczony chleb wyciągamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia