zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zachęcam Was do eksperymentowania ze składnikami gdy pieczecie chleb. Jak widać chleb nie musi być nudny.

Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi
Do miski wrzucić drożdże i wsypać cukier. Mleko wymieszać z wodą. Mąkę wymieszać z solą, pokrzywą i płatkami ( 2 łyżki zostają do posypania ). Gdy drożdże zmiękną wymieszać je, wlać płyny i wsypać wymieszaną mąkę. Wymieszać a potem wlać olej i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić spokojnie do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie znów wyrobić ciasto odgazowując je i umieścić w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb posmarować wodą za pomocą pędzelka i posypać płatkami.

Gdy wyrośnie szybko zrobić nacięcia ostrym nożem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dobrze jest na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą.

Chleb piec około godzinę a potem wystudzić na kratce. 
Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi
tak wyglada ciasto po wyrobieniu przed wyrosnięciem
Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi
tu jest ciasto po wyrosnięciu i teraz trzeba je znowu wyrobić
Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi
ciasto przełożyć do foremki i posypac płatkami
Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi
tak wygląda chleb po wyjęciu z piekarnika.