akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosty chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach. Bardzo puszysty i delikatny. Mięciutki w środku, chrupiący z zewnątrz. Z przepisu wychodzi jeden, średniej wielkości chleb. Serdecznie polecam!

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach
1. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, cukier, siemię lniane, płatki owsiane i drożdże. Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać stopniowo ciepłą wodę. Wyrabiać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Uformować z niej kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, uformować podłużny bochenek i włożyć na keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Piec w 190st.C około 30-40 minut. Chleb jest upieczony, gdy po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach
Wyrastanie ciasta drożdżowego na chleb.
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach
Uformowany chleb pszenny z siemieniem lnianym.
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach
Pieczenie chleba pszennego z siemieniem lnianym.
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach
Upieczony i studzony chleb pszenny z siemieniem lnianym.