SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Chleb upiekłam na podstawie przepisu @Alex_M, niemal z takich samych składników jak Ona. Zmieniłam jedynie kształt chleba i metodę pieczenia.

Składniki:

Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie

 

  • ZACZYN:
  • aktywny zakwas żytni - 2 łyżki
  • woda – 100 ml
  • mąka pszenna typ 650 - 75 g

 

  • NAMACZANKA:
  • siemię lniane – 45 g
  • ciepła woda – 100 ml

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w małej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Siemię lniane zalać ciepłą wodą, miskę również nakryć folią i odstawić na 12 godzin. Po upływie 12 godzin wszystkie składniki ciasta, zaczyn i namaczankę przełożyć do misy robota i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do czystej, suchej i obsypanej mąką miski. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania.

Po godzinie ciasto odgazować. Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć do koszyka rozrostowego do wyrośnięcia. Będzie to trwało 2-3 godziny. Piekarnik z włożoną do środka blaszką nagrzać do temperatury 230°C. Następnie uważając aby się nie oparzyć wyjąć blaszkę i przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Szybko i delikatnie naciąć wierzch ciasta i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić pół szklanki kostek lodu i szybko zamknąć drzwiczki. Piec 10 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C, uchylić na moment drzwiczki, wypuścić parę i piec jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia. *mój zakwas jest bardzo młody i mało aktywny, więc musiałam dodać trochę drożdży, jeśli zakwas jest bardzo aktywny chleb pieczemy na samym zakwasie, bez drożdży *jeśli robimy z dodatkiem drożdży, to musimy je wcześniej wymieszać z odrobiną mąki i letniej wody i odstawić do wyrośnięcia.
Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w małej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.
Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie
Siemię lniane zalać ciepłą wodą, miskę również nakryć folią i odstawić na 12 godzin.
Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie
Po upływie 12 godzin wszystkie składniki ciasta, zaczyn i namaczankę przełożyć do misy robota i dokładnie wyrobić ciasto.
Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie
Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.