Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pytlowy ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszny chleb żytni na zakwasie. Długo wilgotny, mięsisty, z dodatkiem słonecznika, nie jest ciężki. Przepis z bloga 'Zapach chleba'

Chleb pytlowy ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pytlowy ze słonecznikiem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pytlowy ze słonecznikiem
Wieczorem nastawić zaczyn. Zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać na gęstą masę. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc. Na drugi dzień rano do misy robota wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wlać wodę i dodać cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny. Następnie ciasto przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, można je naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 20 minut. Chleb wystudzić na kratce
Chleb pytlowy ze słonecznikiem
Wieczorem nastawić zaczyn. Zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać na gęstą masę. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc.
Chleb pytlowy ze słonecznikiem
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
Chleb pytlowy ze słonecznikiem
Wlać wodę i dodać cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny.
Chleb pytlowy ze słonecznikiem
Następnie ciasto przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny.

Tagi:

ciasto chleb