Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chleb razowo - żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma to jak domowy chleb z idealnie chrupiącą skórką. Warto go upiec na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje z masłem. Polecam.

Chleb razowo - żytni

Składniki:

Chleb razowo - żytni

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chleb razowo - żytni
1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy jeszcze ciepłej wody. Na posypanej mąką stolnicy ciasto zagniatamy przez kilka minut.

2. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką razowo - żytnią.

4. Wrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę na lekko posypanej mąką stolnicy, formujemy okrągły chleb i wkładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.

5. Po tym czasie chleb pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tagi:

chleb pieczywo