bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest smaczne i zdrowe, szczególnie pieczywo razowe z mąki z pełnego przemiału. Często piekę swój chleb mogę dodawać do niego różne dodatki.

Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni

Składniki:

Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy płatki orkiszowe i owsiane, pestki dyni, ziarna lnu, miód, sól oraz zakwas, wlewamy wodę.

Drewnianą łyżka mieszamy wszystkie składniki, miskę przykrywamy, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 8 godzin.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami orkiszowymi, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.