lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb razowy ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Czas na domowe pieczywo,pyszny chlebek upieczony w naczyniu żaroodpornym. Słonecznik jest idealnym dodatkiem :)

Chleb razowy ze słonecznikiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chleb razowy ze słonecznikiem

Jeden większy bochenek:

  • 450 ml wody ciepłej

 

 

 

  • słonecznik 1.1/2 szklanki łuskany,uprażony wcześniej

 

 

  • łyżka soli (płaska wystarczy)

 

  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Chleb razowy ze słonecznikiem

Wykonanie:

Przesiewam obydwie mąki i wsypuje do misy, dodaje sól . Drożdże rozrabiam w szklance ciepłej wody z cukrem i wlewam do mąki. Słonecznik prażę na suchej patelni i ostygnięty dodaje do mąki. Wyrabiam ciasto koło 10 minut.

Zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia ( wyrastało 2 godziny, miałam troszkę chłodno w domu). Ciasto pięknie wyrosło, jeszcze raz je wyrobiłam. Formę żaroodporna obsypałam mąką i przełożyłam ciasto chlebowe, nacięłam je na krzyż.

Zostawiłam do wyrośnięcia, jak już lekko przerosło naczynie wtedy wysmarowałam górę wodą. Piekłam 45 minut w 200 stopniach.

Chleb razowy ze słonecznikiem
Przesiewam obydwie mąki i wsypuje do misy, dodaje sól .
Chleb razowy ze słonecznikiem
Drożdże rozrabiam w szklance ciepłej wody z cukrem i wlewam do mąki.
Chleb razowy ze słonecznikiem
Słonecznik prażę na suchej patelni i ostygnięty dodaje do mąki.
Chleb razowy ze słonecznikiem
Wyrabiam ciasto koło 10 minut. Zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia
Chleb razowy ze słonecznikiem
( wyrastało 2 godziny, miałam troszkę chłodno w domu).
Chleb razowy ze słonecznikiem
Ciasto pięknie wyrosło, jeszcze raz je wyrobiłam. Formę żaroodporną obsypałam mąką