zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb samo zdrowie na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczny chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem zdrowych ziaren i otrębów. Do tego masełko i zajadamy pyszności.

Chleb samo zdrowie na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb samo zdrowie na zakwasie

 

  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki złotego lnu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki otrąb pszennych prażonych
  • 6 łyżek otrąb owsianych ( 18 % błonnika )
  • 1/2 szk zakwasu żytniego
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szk oleju rzepakowego
  • 300 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej typ 500

 

Sposób przygotowania:

Chleb samo zdrowie na zakwasie
Drożdże dokładnie wymieszać z cukrem. Dodać zakwas, wodę oraz olej i wymieszać składniki. Następnie wszystkie ziarna umieścić w misce, wymieszać. Do mieszanki drożdży z zakwasem wsypać wymieszaną z solą mąkę, na to mieszankę ziaren a potem drewnianą łyżką wymieszać ciasto do połączenia składników. Dalej ciasto wyrabiać ręcznie kilka minut. Gotowe oprószyć mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Czas zależy od temperatury otoczenia. Gdy ciasto chlebowe podwoi objętość, znów je wyrobić przebijając kilka razy celem odgazowania ciasta. Przełożyć je do oprószonej mąką keksówki o wymiarach 30 x 12 cm mierząc górne krawędzie i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte szybko naciąć i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 - 50 minut w zależności od piekarnika. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Chleb samo zdrowie na zakwasie
Etap 1 przygotowac wszystkie ziarna i otręby
Chleb samo zdrowie na zakwasie
Etap 2 potem drożdże wymieszać i dodać wodę
Chleb samo zdrowie na zakwasie
Etap 3 dodac mąkę wyrobić ciasto i zostawić do wyrosnięcia
Chleb samo zdrowie na zakwasie
Etap 4 chleb upiec i wystudzić na kratce.

Tagi:

chleb pieczywo