SUPERPRZEPIS

Chleb słonecznikowy

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Chleb słonecznikowy Więcej zdjęć (5)

Dziś jest Światowy Dzień Chleba, z tej okazji upiekłam mój pierwszy w życiu chleb - bardzo aromatyczny, pachnący, z lekko chrupiącą skórką. No i zdrowy, bo domowy!

Składniki:

Chleb słonecznikowy

 

  • 4-4,5 szkl. mąki (w zależności od typu)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 garście ziaren słonecznika

 

Sposób przygotowania:

Chleb słonecznikowy
W misce mieszamy letnią wodę, drożdże i cukier, dodajemy jajko i łączymy. Do drugiej - dużej - miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła i ziarna słonecznika. Dolewamy składniki suche i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki (można zwilżyć dłonie wodą, aby nie kleiło się do rąk). Pieczemy godzinę w 180 stopniach i jeszcze gorący smarujemy odrobinę wodą, aby skórka nie była twarda, tylko chrupiąca.
Chleb słonecznikowy
Drożdze z ciepłą wodą i cukrem rozpuszczamy, dodajemy jajko
Chleb słonecznikowy
W drugiej misce łączymy przesianą mąkę z ziołami, solą i słonecznikiem
Chleb słonecznikowy
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Chleb słonecznikowy
Przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy