zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb słonecznikowy na zakwasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

domowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem i wysokim błonnikiem

Chleb słonecznikowy na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb słonecznikowy na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Chleb słonecznikowy na zakwasie
Z nasion słonecznika odłożyć około 2 łyżki do posypania wierzchu chleba. Do dużej miski wlać wodę, zakwas, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Chrupki zmiksować ale zostawić widoczne grudki. Do płynnej masy wsypać wszystkie mąki, zmiksowane chrupki i słonecznik, sól oraz olej i drewnianą łyżką wyrobić chwilę ciasto. Następnie dalej wyrabiać dłońmi aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto wyrównać, oprószyć mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pamiętając o przykryciu miski ściereczką. Po podwojeniu swojej objętości ciasto ponownie chwilę wyrobić. Foremki keksowe o standardowych wymiarach posmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć je do foremek, wyrównać powierzchnię zwilżoną w wodzie dłonią i posypać odłożonym słonecznikiem. Tak przygotowane foremki z ciastem zakryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu piec chleby w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 50 - 55 minut. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.
Chleb słonecznikowy na zakwasie
przygotować ciasto na chleb i zostawić do wyrośniecia
Chleb słonecznikowy na zakwasie
wyrośniete ponownie wyrobić i rtozłożyc do foremek
Chleb słonecznikowy na zakwasie
wyrośniete chleby piec przez 50 minut w 200 stopniach
Chleb słonecznikowy na zakwasie
upieczone chleby wyjąć z blaszek i ostudzić