zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

dawno nie było chlebka, więc dziś przy deszczowej pogodzie upiekłam pyszny chlebek z chrupiącą skórką

Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką

 

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki prażonych otrąb pszennych
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 6 łyżek słonecznika
  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • Dodatkowo :
  • 2 foremki keksowe
  • olej rzepakowy do wysmarowania foremek
  • otręby pszenne do wysypania foremek
  • słonecznik do posypania chleba

Sposób przygotowania:

Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką
Zakwas wymieszać z wodą, drożdżami i cukrem oraz olejem. Potem wsypać obie mąki, sól, dodać słonecznik, otręby i prażoną cebulkę i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie ciasto chlebowe wyrobić. Foremki keksowe wysmarować olejem i wysypać otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie części i ułożyć je w foremkach. Wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię i posypać z wierzchu słonecznikiem. Tak przygotowane ciasto zostawić do wyrośnięcia. Zakwas potrzebuje czasu więc wyrastanie będzie trwało zdecydowanie dłużej niż na drożdżach. Wyrośnięte ciasto wstawić z foremkami do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec bochenki 45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleby na kratkę i wystudzić. podawać najlepiej z samym masłem.
Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką
w misce umieścić wszystkie składniki chleba
Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką
gdy ciasto rośnie wysmarowac foremki i wysypać otrębami
Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką
ciasto w foremkach zostawić do wyrośniecia
Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką
chlebki upiec i wystudzić na kratce i zajadać z masełkiem