smakosz

smakosz

Kuchcik
[Przepisów: 2]

chleb sródziemnomorski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

rozczyn, a następnie foremkę z chlebem wkładam do piekarnika z zapalona żarówka idealne miejsce do wyrastania

chleb sródziemnomorski

Składniki:

chleb sródziemnomorski

  • 50 dag mąki pszennej luksusowej ( 550 ) ,
  • 5 dag drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5 dag otrębów pszennych,
  • 50 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli kamiennej,
  • 10 oliwek ( można połączyć czarne i zielone po 5 sztuk ),
  • 3 suszone pomidory, po jednej łyżce bazylii i oregano,
  • trzy łyżki majeranku,
  • 350 ml wody ( daje mineralna niegazowana )
  • margaryna i maka do posypania formy

Sposób przygotowania:

chleb sródziemnomorski

z ciepłego mleka , drożdży , cukru i łyżeczki maki robimy tzw rozczyn ( drożdże rozkruszam i dodaje cukier, pozostawiam i pozostawiam aż do rozpłynięcia). Oliwki i pomidory kroje w drobna kosteczkę.Make przesiewam przez sito, łącze z ziołami i sola, dodaje rozczyn, rozbełtane jajko, oliwki i pomidory oraz 350 ml wody. Całość mieszam malakserem w misie obrotowej 5 - 6 minut, odstawiam na dwadzieścia minut w cieple miejsce, następnie mieszam ponownie , wkładam wyrobione ciasto do formy posmarowanej margaryną i pozostawiam do wyrośnięcia. wkładam do nagrzanego piekarnika (około 200 stopni) , piekę w temperaturze 180 stopni 50 minut. do piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorąca woda po wyjęciu z piekarnika smaruje wierzch chleba zimna wodą pozostawiam na kratce do wystygnięcia

Redakcja poleca:

Tagi:

rozczyn