chleb sródziemnomorski

Pieczywo « poprzedni | następny »
smakosz - Przepis na: chleb sródziemnomorski offline

Kuchcik
Przepisy: 2
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
chleb sródziemnomorski
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

rozczyn, a następnie foremkę z chlebem wkładam do piekarnika z zapalona żarówka idealne miejsce do wyrastania


trudność: średne
czas:

chleb sródziemnomorski - SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki pszennej luksusowej ( 550 ) ,
  • 5 dag drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5 dag otrębów pszennych,
  • 50 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli kamiennej,
  • 10 oliwek ( można połączyć czarne i zielone po 5 sztuk ),
  • 3 suszone pomidory, po jednej łyżce bazylii i oregano,
  • trzy łyżki majeranku,
  • 350 ml wody ( daje mineralna niegazowana )
  • margaryna i maka do posypania formy

chleb sródziemnomorski - PRZYGOTOWANIE:

z ciepłego mleka , drożdży , cukru i łyżeczki maki robimy tzw rozczyn ( drożdże rozkruszam i dodaje cukier, pozostawiam i pozostawiam aż do rozpłynięcia). Oliwki i pomidory kroje w drobna kosteczkę.Make przesiewam przez sito, łącze z ziołami i sola, dodaje rozczyn, rozbełtane jajko, oliwki i pomidory oraz 350 ml wody. Całość mieszam malakserem w misie obrotowej 5 - 6 minut, odstawiam na dwadzieścia minut w cieple miejsce, następnie mieszam ponownie , wkładam wyrobione ciasto do formy posmarowanej margaryną i pozostawiam do wyrośnięcia. wkładam do nagrzanego piekarnika (około 200 stopni) , piekę w temperaturze 180 stopni 50 minut. do piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorąca woda po wyjęciu z piekarnika smaruje wierzch chleba zimna wodą pozostawiam na kratce do wystygnięcia


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do chleb sródziemnomorski (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2009-05-06 22:03
Bardzo apetyczny chlebek. Nie pieklam nigdy chleba ale od kilku lat mam to w planach ;P Twoj przepis mam w ulubionych wiec jest szansa, ze kiedys sie za niego wezme ;) Piateczka
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Precle z makiem Chleb na zakwasie z mąką ryżową Chleb słonecznikowy
Kaszubski chleb na podmłodzie Polski chleb wiejski Słoneczne bułeczki z niespodzianką
Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni Chleb samo zdrowie
Razowiec na zakwasie  z syropem daktylowym Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Drożdżowy chlebek z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane