chleb sródziemnomorski

Pieczywo « poprzedni | następny »
smakosz offline

Kuchcik
Przepisy: 2
zdjęcia: 1 z 1
chleb sródziemnomorski
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

rozczyn, a następnie foremkę z chlebem wkładam do piekarnika z zapalona żarówka idealne miejsce do wyrastania


trudność: średne
czas:

chleb sródziemnomorski - SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki pszennej luksusowej ( 550 ) ,
  • 5 dag drożdży świeżych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5 dag otrębów pszennych,
  • 50 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli kamiennej,
  • 10 oliwek ( można połączyć czarne i zielone po 5 sztuk ),
  • 3 suszone pomidory, po jednej łyżce bazylii i oregano,
  • trzy łyżki majeranku,
  • 350 ml wody ( daje mineralna niegazowana )
  • margaryna i maka do posypania formy

chleb sródziemnomorski - PRZYGOTOWANIE:

z ciepłego mleka , drożdży , cukru i łyżeczki maki robimy tzw rozczyn ( drożdże rozkruszam i dodaje cukier, pozostawiam i pozostawiam aż do rozpłynięcia). Oliwki i pomidory kroje w drobna kosteczkę.Make przesiewam przez sito, łącze z ziołami i sola, dodaje rozczyn, rozbełtane jajko, oliwki i pomidory oraz 350 ml wody. Całość mieszam malakserem w misie obrotowej 5 - 6 minut, odstawiam na dwadzieścia minut w cieple miejsce, następnie mieszam ponownie , wkładam wyrobione ciasto do formy posmarowanej margaryną i pozostawiam do wyrośnięcia. wkładam do nagrzanego piekarnika (około 200 stopni) , piekę w temperaturze 180 stopni 50 minut. do piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorąca woda po wyjęciu z piekarnika smaruje wierzch chleba zimna wodą pozostawiam na kratce do wystygnięcia


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do chleb sródziemnomorski (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2009-05-06 22:03
Bardzo apetyczny chlebek. Nie pieklam nigdy chleba ale od kilku lat mam to w planach ;P Twoj przepis mam w ulubionych wiec jest szansa, ze kiedys sie za niego wezme ;) Piateczka
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Mini chlebki z ziołami Kajzerki domowe bułeczki Chleb na nocnym zaczynie
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem Pszenny chleb z maślanką Podwójnie dyniowy chleb drożdżowy
Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem Rogaliki cebulowe Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami
Chleb mleczny żytni na zakwasie Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Domowe pity do kebaba

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane