edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Do jego upieczenia użyłam gotowej przyprawy do chleba i skorzystałam z przepisu na jej opakowaniu, dokonując w nim niewielkich zmian.

Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami

 

  • 90 dag mąki pszennej typ 650
  • 10 dag mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżka soli
  • 1 opakowanie przyprawy do chleba staropolskiego (czarnuszka, majeranek, rozmaryn, oregano, tymianek)
  • 3 dag świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 20 dag zakwasu żytniego (przynajmniej 4 godziny po dokarmieniu) wg przepisu
  • https://gotujmy.pl/zytni-zakwas-chlebowy,przepisy-pieczywo-przepis,171540.html
  • około 2-2,5 szklanek letniej wody
  • mąka do podsypania
  • mleko do posmarowania wierzchu

 

Sposób przygotowania:

Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami
Mąkę pszenną i żytnią przesiać do miski, dodać sól i przyprawę, wymieszać. Pośrodku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i około pół szklanki wody, łyżką wymieszać na papkę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia drożdży. Dodać zakwas i mieszając dolewać stopniowo wodę. Dłońmi wyrabiać ciasto przez 10 minut (ja zrobiłam to w misce, ale wygodniej jest na stolnicy). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość (minimum 2 godziny). Po tym czasie ponownie wyrabiać przez 10 minut. Podzielić ciasto na pół i uformować dwa bochenki. Ułożyć je w sporej odległości od siebie na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 z termo obiegiem). Wrośnięte bochenki posmarować mlekiem i ostrym nożem zrobić po trzy nacięcia. Razem z papierem przełożyć na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piec około 60 minut. Na czas pieczenia, na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, ale ja o tym niestety zapomniałam.
Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami
Do przesianej mąki dodać sól i przyprawę.
Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami
Ze składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami
Z wyrośniętego ciasta uformować dwa bochenki.
Chleb staropolski z czarnuszką i ziołami
Po wyrośnięciu posmarować mlekiem i naciąć.