Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb szpinakowo-czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny domowy pszenny chlebek z dodatkiem świeżego szpinaku zmiksowanego z czosnkiem, przygotowany na drożdżach...

Chleb szpinakowo-czosnkowy

Składniki:

Chleb szpinakowo-czosnkowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb szpinakowo-czosnkowy

Rozczyn

Chleb szpinakowo-czosnkowy
Rozczyn przygotowany z mleka świeżych drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Przygotowanie szpinaku i czosnku

Chleb szpinakowo-czosnkowy
Szpinak przełożony do miski blendera z czosnkiem i olejem.

Liście szpinaku przełożyć do miski blendera. Dodać do niego czosnek i olej, mocno zmiksować.

Przygotowanie sypkich składników

Chleb szpinakowo-czosnkowy
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Obie mąki i sól przesypać do miski, wymieszać.

Dodanie pozostałych składników

Chleb szpinakowo-czosnkowy
Szpinak z czosnkiem woda i rozczyn dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i zmiksowany z czosnkiem szpinak. Wymieszać.

Wyrabianie ciasta

Chleb szpinakowo-czosnkowy
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przełożenie ciasta do foremki

Chleb szpinakowo-czosnkowy

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (15x28 cm), lekko oprószyć mąką, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Pieczenie

Chleb szpinakowo-czosnkowy

Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 50 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.


Tagi:

szpinak chleb