basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Chleb tatarczuch

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny chlebek z mąki gryczanej, doskonały z masełkiem, pochodzi z Radomska, kupuje się taki na odpustach.

Chleb tatarczuch

Składniki:

Chleb tatarczuch

 

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 paczka drożdży (100 g)

Sposób przygotowania:

Chleb tatarczuch
Mąkę gryczaną zaparzyć szklanką wrzącej wody, i mieszać do czasu aż wystygnie (koniecznie łyżką drewnianą). Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do zimnej mąki, dodać cukier oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać.

Konsystencja ma być jak na ciasto naleśnikowe gęste. Ciasto wlać do silikonowej tortownicy i piec 50 min w temp. 180 stopni.

Formy silikonowej niczym nie smaruję, ale jeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną i obsypuję mąką. 

gotowa masa chlebowa

chleb tatarczuch
gotowa masa chlebowa o konsystencji ciasta naleśnikowego

upieczony chlebek

chleb tatarczuch
po wyjęciu z piekarnika chleb ma chrupiącą skórkę


Tagi:

chleb