Chleb Turecki (Fladen)

mirabell - Przepis na: Chleb Turecki (Fladen) offline

Kuchcik
Przepisy: 1
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Chleb Turecki (Fladen)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Nadaje sie super do potraw z grylla jak i do popularnego Gyrosa.


trudność: łatwe
czas:

Chleb Turecki (Fladen) - SKŁADNIKI:

  • mąka(Typ 550) 500 g
  • sól 10 g
  • oliwa z oliwek 10 g
  • cukier 7,5 g
  • drożdże suche 1 opakowanie(jezli ktos ma swieze to polowa kostki))
  • woda 360 ml.
  • (jedno jajko do posmarowania chleba)

Chleb Turecki (Fladen) - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać po czym ugniatać około 8 minut. Miskę wysmarować olejem i wsadzić do niej ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blache(blache wylozyc papierem do pieczenia), podzielić na 2 części, uformować dwa okrągłe, bądź owalne jakby placki. Jajko rozbić dodając trochę wody (około 1 łyżki)i posmarować wierzch chleba. Na koniec końcówkami palców wgnieść głębokie dołki i całość posypać sezamem i czarnym kminkiem. Pozostawić do ostatniego wyrośnięcia na około 20 minut. W między czasie piekarnik nagrzać do 250 st..Piec około 7-9 minut.Zamiast dwoch duzych chlebow mozna uformowac mniejsze ,wielkosci bulek do Gyrosa(powinno wyjsc okolo 6 st).Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb Turecki (Fladen) (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda
offline

2009-03-21 10:44
Wow!! super wyglada!! musze sprobowac zrobic :)
Skomentuj
Oceń:
0
PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

2009-03-21 16:28
Do ulubionych! :-)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-03-21 20:19
Tylko kilka minut faktycznie się go piecze? Wygląda rewelacyjnie.
Skomentuj
Oceń:
0
mirabell

mirabell
offline

2009-03-22 20:16
Piecze sie normalnie okolo 9 minut ale ja wole lekko brazowy i pieke troche dluzej.Najlepiej piec tak dlugo az nabierze zlotego koloru.
Skomentuj
Oceń:
0
pinecha

pinecha
offline

2009-03-31 12:21
fajny przepis, a zdjęcie wygląda tak apetycznie że zgłodniałem :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Kaisuma

Kaisuma
offline

2009-10-27 17:27
Muszę koniecznie wypróbować! Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze i faktycznie będzie się nadawał do gyrosa :).
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2009-12-06 17:23
Smakowicie wygląda!
Skomentuj
Oceń:
0
ebru85

ebru85
offline

2010-05-20 21:07
wlasnie robie chlebek dla mojego ukochanego musze jeszcze poczekac chwile ale mysle ze mi wyjdzie
Skomentuj
Oceń:
0
kowal112

kowal112
offline

2012-11-17 20:15
Robie ten chleb w kazdy piatek. Pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Chleb z dynią i kaszą jaglaną Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie
Pszenny chlebek z otrębami owsianymi Pełnoziarniste kajzerki Bułeczki drożdżowe z parówką
Chleb jaglany na zakwasie Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną Awaryjny chleb na zakwasie
Proziaki pszenno-żytnie Chleb pytlowy na zakwasie Chleb pszenny mały

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane