Chleb Turecki (Fladen)

mirabell

Kuchcik
Przepisy: 1
zdjęcia: 1 z 1
Chleb Turecki (Fladen)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Nadaje sie super do potraw z grylla jak i do popularnego Gyrosa.


trudność: łatwe
czas:

Chleb Turecki (Fladen) - SKŁADNIKI:

  • mąka(Typ 550) 500 g
  • sól 10 g
  • oliwa z oliwek 10 g
  • cukier 7,5 g
  • drożdże suche 1 opakowanie(jezli ktos ma swieze to polowa kostki))
  • woda 360 ml.
  • (jedno jajko do posmarowania chleba)

Chleb Turecki (Fladen) - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać po czym ugniatać około 8 minut. Miskę wysmarować olejem i wsadzić do niej ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blache(blache wylozyc papierem do pieczenia), podzielić na 2 części, uformować dwa okrągłe, bądź owalne jakby placki. Jajko rozbić dodając trochę wody (około 1 łyżki)i posmarować wierzch chleba. Na koniec końcówkami palców wgnieść głębokie dołki i całość posypać sezamem i czarnym kminkiem. Pozostawić do ostatniego wyrośnięcia na około 20 minut. W między czasie piekarnik nagrzać do 250 st..Piec około 7-9 minut.Zamiast dwoch duzych chlebow mozna uformowac mniejsze ,wielkosci bulek do Gyrosa(powinno wyjsc okolo 6 st).Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb Turecki (Fladen) (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda

2009-03-21 10:44
Wow!! super wyglada!! musze sprobowac zrobic :)
Skomentuj
Oceń:
0
PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

2009-03-21 16:28
Do ulubionych! :-)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-03-21 20:19
Tylko kilka minut faktycznie się go piecze? Wygląda rewelacyjnie.
Skomentuj
Oceń:
0
mirabell

mirabell

2009-03-22 20:16
Piecze sie normalnie okolo 9 minut ale ja wole lekko brazowy i pieke troche dluzej.Najlepiej piec tak dlugo az nabierze zlotego koloru.
Skomentuj
Oceń:
0
pinecha

pinecha

2009-03-31 12:21
fajny przepis, a zdjęcie wygląda tak apetycznie że zgłodniałem :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Kaisuma

Kaisuma

2009-10-27 17:27
Muszę koniecznie wypróbować! Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze i faktycznie będzie się nadawał do gyrosa :).
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta

2009-12-06 17:23
Smakowicie wygląda!
Skomentuj
Oceń:
0
ebru85

ebru85

2010-05-20 21:07
wlasnie robie chlebek dla mojego ukochanego musze jeszcze poczekac chwile ale mysle ze mi wyjdzie
Skomentuj
Oceń:
0
kowal112

kowal112

2012-11-17 20:15
Robie ten chleb w kazdy piatek. Pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem Francuskie bagietki Cebulowy chleb z kaszą kukurydzianą
Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką Chleb z pestkami dyni Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem
Chleb drożdżowy z pęczakiem Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie Chleb z płatkami jęczmiennymi
Bułeczki owsiane Pszenny chleb z soczewicą Obwarzanki-bajgle

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane