Chleb Turecki (Fladen)

mirabell

Kuchcik
Przepisy: 1
zdjęcia: 1 z 1
Chleb Turecki (Fladen)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Nadaje sie super do potraw z grylla jak i do popularnego Gyrosa.


trudność: łatwe
czas:

Chleb Turecki (Fladen) - SKŁADNIKI:

  • mąka(Typ 550) 500 g
  • sól 10 g
  • oliwa z oliwek 10 g
  • cukier 7,5 g
  • drożdże suche 1 opakowanie(jezli ktos ma swieze to polowa kostki))
  • woda 360 ml.
  • (jedno jajko do posmarowania chleba)

Chleb Turecki (Fladen) - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać po czym ugniatać około 8 minut. Miskę wysmarować olejem i wsadzić do niej ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blache(blache wylozyc papierem do pieczenia), podzielić na 2 części, uformować dwa okrągłe, bądź owalne jakby placki. Jajko rozbić dodając trochę wody (około 1 łyżki)i posmarować wierzch chleba. Na koniec końcówkami palców wgnieść głębokie dołki i całość posypać sezamem i czarnym kminkiem. Pozostawić do ostatniego wyrośnięcia na około 20 minut. W między czasie piekarnik nagrzać do 250 st..Piec około 7-9 minut.Zamiast dwoch duzych chlebow mozna uformowac mniejsze ,wielkosci bulek do Gyrosa(powinno wyjsc okolo 6 st).Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb Turecki (Fladen) (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda

2009-03-21 10:44
Wow!! super wyglada!! musze sprobowac zrobic :)
Skomentuj
Oceń:
0
PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

2009-03-21 16:28
Do ulubionych! :-)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-03-21 20:19
Tylko kilka minut faktycznie się go piecze? Wygląda rewelacyjnie.
Skomentuj
Oceń:
0
mirabell

mirabell

2009-03-22 20:16
Piecze sie normalnie okolo 9 minut ale ja wole lekko brazowy i pieke troche dluzej.Najlepiej piec tak dlugo az nabierze zlotego koloru.
Skomentuj
Oceń:
0
pinecha

pinecha

2009-03-31 12:21
fajny przepis, a zdjęcie wygląda tak apetycznie że zgłodniałem :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Kaisuma

Kaisuma

2009-10-27 17:27
Muszę koniecznie wypróbować! Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze i faktycznie będzie się nadawał do gyrosa :).
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta

2009-12-06 17:23
Smakowicie wygląda!
Skomentuj
Oceń:
0
ebru85

ebru85

2010-05-20 21:07
wlasnie robie chlebek dla mojego ukochanego musze jeszcze poczekac chwile ale mysle ze mi wyjdzie
Skomentuj
Oceń:
0
kowal112

kowal112

2012-11-17 20:15
Robie ten chleb w kazdy piatek. Pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Śródziemnomorski chlebek z fetą i oliwkami Domowy chleb z cebulą Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren
Drożdżowy chleb pszenno-żytni z ziarnami Chleb na zakwasie ze smalcem Chleb na zakwasie z zaparką
Chleb Lees Sourdough Chlebek twarogowo - olejowy Chleb domowy pszenno kukurydziany
Bułeczki z kminkiem Bułeczki pszenno owsiane na zakwasie Czosnkowo-ziołowe bułeczki drożdżowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane