Chleb Turecki (Fladen)

mirabell - autor przepisu Chleb Turecki (Fladen) offline

Kuchcik
Przepisy: 1
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Chleb Turecki (Fladen)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Nadaje sie super do potraw z grylla jak i do popularnego Gyrosa.


trudność: łatwe
czas:

Chleb Turecki (Fladen) - SKŁADNIKI:

  • mąka(Typ 550) 500 g
  • sól 10 g
  • oliwa z oliwek 10 g
  • cukier 7,5 g
  • drożdże suche 1 opakowanie(jezli ktos ma swieze to polowa kostki))
  • woda 360 ml.
  • (jedno jajko do posmarowania chleba)

Chleb Turecki (Fladen) - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać po czym ugniatać około 8 minut. Miskę wysmarować olejem i wsadzić do niej ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blache(blache wylozyc papierem do pieczenia), podzielić na 2 części, uformować dwa okrągłe, bądź owalne jakby placki. Jajko rozbić dodając trochę wody (około 1 łyżki)i posmarować wierzch chleba. Na koniec końcówkami palców wgnieść głębokie dołki i całość posypać sezamem i czarnym kminkiem. Pozostawić do ostatniego wyrośnięcia na około 20 minut. W między czasie piekarnik nagrzać do 250 st..Piec około 7-9 minut.Zamiast dwoch duzych chlebow mozna uformowac mniejsze ,wielkosci bulek do Gyrosa(powinno wyjsc okolo 6 st).Smacznego!



Komentarze do Chleb Turecki (Fladen) (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda
offline

2009-03-21 10:44
Wow!! super wyglada!! musze sprobowac zrobic :)
Skomentuj
Oceń:
0
PaniMISIOWA

PaniMISIOWA
offline

2009-03-21 16:28
Do ulubionych! :-)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-03-21 20:19
Tylko kilka minut faktycznie się go piecze? Wygląda rewelacyjnie.
Skomentuj
Oceń:
0
mirabell

mirabell
offline

2009-03-22 20:16
Piecze sie normalnie okolo 9 minut ale ja wole lekko brazowy i pieke troche dluzej.Najlepiej piec tak dlugo az nabierze zlotego koloru.
Skomentuj
Oceń:
0
pinecha

pinecha
offline

2009-03-31 12:21
fajny przepis, a zdjęcie wygląda tak apetycznie że zgłodniałem :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Kaisuma

Kaisuma
offline

2009-10-27 17:27
Muszę koniecznie wypróbować! Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze i faktycznie będzie się nadawał do gyrosa :).
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2009-12-06 17:23
Smakowicie wygląda!
Skomentuj
Oceń:
0
ebru85

ebru85
offline

2010-05-20 21:07
wlasnie robie chlebek dla mojego ukochanego musze jeszcze poczekac chwile ale mysle ze mi wyjdzie
Skomentuj
Oceń:
0
kowal112

kowal112
offline

2012-11-17 20:15
Robie ten chleb w kazdy piatek. Pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Koszyczek Wielkanocny Bułeczki z karmelem Chleb orkiszowy z pomidorami
Baranek wielkanocny Chlebek wielkanocny do święconki Ciabatta na śniadanie
Rogaliki maślane Pszenny chleb cebulowy Chleb tygrysi w cętki
Chleb typu "podaj dalej" Oliwkowo- pomidorowa rolada Szybki chleb na zakwasie
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane