Chleb Turecki (Fladen)

mirabell

Kuchcik
Przepisy: 1
zdjęcia: 1 z 1
Chleb Turecki (Fladen)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Nadaje sie super do potraw z grylla jak i do popularnego Gyrosa.


trudność: łatwe
czas:

Chleb Turecki (Fladen) - SKŁADNIKI:

  • mąka(Typ 550) 500 g
  • sól 10 g
  • oliwa z oliwek 10 g
  • cukier 7,5 g
  • drożdże suche 1 opakowanie(jezli ktos ma swieze to polowa kostki))
  • woda 360 ml.
  • (jedno jajko do posmarowania chleba)

Chleb Turecki (Fladen) - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać po czym ugniatać około 8 minut. Miskę wysmarować olejem i wsadzić do niej ciasto, pozostawiając do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blache(blache wylozyc papierem do pieczenia), podzielić na 2 części, uformować dwa okrągłe, bądź owalne jakby placki. Jajko rozbić dodając trochę wody (około 1 łyżki)i posmarować wierzch chleba. Na koniec końcówkami palców wgnieść głębokie dołki i całość posypać sezamem i czarnym kminkiem. Pozostawić do ostatniego wyrośnięcia na około 20 minut. W między czasie piekarnik nagrzać do 250 st..Piec około 7-9 minut.Zamiast dwoch duzych chlebow mozna uformowac mniejsze ,wielkosci bulek do Gyrosa(powinno wyjsc okolo 6 st).Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chleb Turecki (Fladen) (strona 1 z 1)  
Glumanda

Glumanda

2009-03-21 10:44
Wow!! super wyglada!! musze sprobowac zrobic :)
Skomentuj
Oceń:
0
PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

2009-03-21 16:28
Do ulubionych! :-)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-03-21 20:19
Tylko kilka minut faktycznie się go piecze? Wygląda rewelacyjnie.
Skomentuj
Oceń:
0
mirabell

mirabell

2009-03-22 20:16
Piecze sie normalnie okolo 9 minut ale ja wole lekko brazowy i pieke troche dluzej.Najlepiej piec tak dlugo az nabierze zlotego koloru.
Skomentuj
Oceń:
0
pinecha

pinecha

2009-03-31 12:21
fajny przepis, a zdjęcie wygląda tak apetycznie że zgłodniałem :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Kaisuma

Kaisuma

2009-10-27 17:27
Muszę koniecznie wypróbować! Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze i faktycznie będzie się nadawał do gyrosa :).
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta

2009-12-06 17:23
Smakowicie wygląda!
Skomentuj
Oceń:
0
ebru85

ebru85

2010-05-20 21:07
wlasnie robie chlebek dla mojego ukochanego musze jeszcze poczekac chwile ale mysle ze mi wyjdzie
Skomentuj
Oceń:
0
kowal112

kowal112

2012-11-17 20:15
Robie ten chleb w kazdy piatek. Pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pieczywo
Chlebek kokosowy  Chlebowe paluchy wg p. Katarzyny S. Graham ze słonecznikiem
Domowa chałka drożdżowa Bułeczki na jogurcie z prażonym słonecznikiem Zawinięte bułki z serem i parówką
Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką Polski chleb wiejski Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami
Najprostszy chleb żytni na zakwasie  Chleb pszenny ze słonecznikiem Chleb na podmłodzie z ostropestem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane