Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Chleb wiejski

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W oryginale bochenek posypany jest makiem, ja tego nie zrobiłam:)

Chleb wiejski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb wiejski

 

  • Woda - 300 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • drożdże - 30gram(w przepisie jest: 2 łyżeczki suszonych)
  • maka pszenna chlebowa - 450 gram
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • oliwa - 2 łyżki (plus do posmarowania chleba)

Sposób przygotowania:

Chleb wiejski
Do miski wlej  150ml wody, dodaj cukier i drożdże . Odstaw na 5 minut i ubij.W wiekszej misce wymieszj mąkę z solą, Na środku zrób wgłębienie, dodaj  rozrobione drożdże. Połącz  z taką ilością mąki, aby powstała miękka pasta. Przykryj miskę ścierką i odstaw na 20 minut, aż całość sie spieni. Teraz miski wlej pozostałą wodę oraz oliwę .Wymieszaj z mąką, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody, powinno powstać jędrne ciasto. Włóż ciasto do posmarowanej oliwą miski Obróć ciasto kilkakrotnie, aby pokryło sie tłuszczem.. Przykryj ścierką odstaw  w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją obiętość. Wygnieć powietrze z ciasta, odstaw na kolejne 10 minut. Podziel ciasto na 3 równe części. Uformuj  z nich kształt liny, splataj warkocz sklejając końcówki. Ukłóż na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstaw na 45 minut aż podwoi swoją objętość.Posmaruj ciasto oliwą, piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Smacznego życze!
Chleb wiejski
Chleb wiejski kuchnia Turecka
Chleb wiejski
Drożdże plus woda plus cukier odstawiamy na 5 minut
Chleb wiejski
posmarowane ciasto oliwą
Chleb wiejski
posmarowane ciasto oliwą

Tagi:

chleb mak