góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Chleb wieloziarnisty

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

pyszny chlebek na codzienny wypiek

Chleb wieloziarnisty

Składniki:

Chleb wieloziarnisty

 

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty
Drożdże rozrobić z łyżeczka cukru i odrobinie ciepłej wody, Niech podrosną. Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce, dodać rozczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Ciasto ma być luźne, więc w trakcie wyrabiania można dodać jeszcze ciepłej wody. Wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do dwóch małych foremek-keksówek, napełniając je do połowy. (ja foremki wykładam papierem do pieczenia, wtedy chlebek łatwo się wyjmuje z foremki). Chlebki włożyć do zimnego piekarnika, nastawionego na temp. 50 st. Po 15 minutach zwiększyć temperaturę do 180 st. Piec 60 min. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na kratce.