Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Chleb z dużą ilością przeróżnych ziarenek, dzięki czemu jest to zdrowsza wersja wypieku. Tym bardziej, że część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, która wzbogaca dodatkowo smak chleba.

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Składniki:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

ETAP 1:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce.

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z miodem i z ok 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Zbyt gorąca woda zaparzy drożdże i chleb nie wyrośnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.

ETAP 2:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Wszystkie suche składniki umieścić w misce.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Mąki, sól i wszystkie ziarenka wymieszać w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wlać resztę ciepłej wody i spieniony zaczyn z drożdży.

ETAP 3:

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
Ciasto przełożyć do keksówki i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Zagnieść ciasto, wyrabiając go 10-15 min, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do keksówki (10 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto posmarować z wierzchu wodą.
Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego


Tagi:

pieczywo chleb