Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z amarantusem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo wilgotny i długo świeży chleb na zakwasie, dzięki dodatkowi kefiru i amarantusa. Pyszny i zdrowy!

Chleb z amarantusem na zakwasie

Składniki:

Chleb z amarantusem na zakwasie

Zaczyn:

Namaczanka:

  • 40 g ziarna amarantusa
  • 170 g wrzątku

Ciasto właściwe:

Sposób przygotowania:

Chleb z amarantusem na zakwasie

ETAP 1:

Chleb z amarantusem na zakwasie
Do garnuszka wlać wrzątek, wsypać ziarna amarantusa i gotować 5 minut. Przykryć pokrywką i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Namaczanka:
Do garnuszka wlać wrzątek, wsypać ziarna amarantusa i gotować 5 minut. Przykryć pokrywką i zostawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 2:

Chleb z amarantusem na zakwasie
Składniki zaczynu wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie do misy robota wlać kefir (w temp. pokojowej), dodać zaczyn.

Zaczyn:
Składniki zaczynu wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie do misy robota wlać kefir (w temp. pokojowej), dodać zaczyn.

ETAP 3:

Chleb z amarantusem na zakwasie
Wsypać obie mąki i sól. Wrzucić namoczony amarantus. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.

Wsypać obie mąki i sól. Wrzucić namoczony amarantus. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.

ETAP 4:

Chleb z amarantusem na zakwasie
Po tym czasie ciasto zamieszać, przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto zamieszać, przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem. Wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce


Tagi:

chleb