Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z bułkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, pszenno-żytnie, domowe pieczywo... Z tego przepisu upiekłam jeden chlebek i sześć bułeczek:)

Chleb z bułkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z bułkami

 

  • 3,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Chleb z bułkami
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i olej. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części. Z jednej uformować owalny bochenek, ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Z drugiej części ciasta uformować 5-6 okrągłych bułeczek i również ułożyć je na blasze. Odłożyć na ok. 20 minut do podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba i bułek posmarować białkiem jaja (można dodatkowo zrobić nacięcia). Chleb i bułki piec w 200 stopniach. Po ok. 30 minutach wyjąć bułki. Chleb piec dalej jeszcze 30-40 minut. Studzić na kratce.
Chleb z bułkami
Drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Chleb z bułkami
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb z bułkami
Rozczyn drożdżowy i olej dodane do sypkich składników.
Chleb z bułkami
Chleb i bułki uformowane z wyrośniętego ciasta i ułożone na blasze.

Tagi:

chleb