IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Chleb z dużymi dziurami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowy chleb na zakwasie pszennym z dużymi dziurami, najlepszy do bruschetty, crostini i innych kanapeczek;

Chleb z dużymi dziurami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z dużymi dziurami

 

  • 100 g zakwas pszenny
  • mąka z pszenicy durum 540 g
  • 2 łyżczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • woda ( 60 ml, 60 ml i 220 ml)

Sposób przygotowania:

Chleb z dużymi dziurami
Wieczorem: zakwas wymieszać z 60 ml wody i 120 g mąki, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc; Rano: do zaczynu dodać ponownie 120 g mąki i 60 ml wody, wymieszac i odstawić na 3 h; Po tym czasie dodać miód, wodę (220 ml), resztę mąki ( 300g) i wyrabiać aż ciasto bedzie gładkie i powstanie gluten. CIasto jest bardzo luźne dlatego wyrabiać w naczyniu; W połowie wyrabiania dodać sól; Po tym czasie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i zagniatając do srodka utworzyć kule z ciasta; Miskę pokryć ściereczką, obsypać ściereczke obficie mąką, włożyć do środka ciasto chlebowe i odłożyć do następnego dnia do lodówki (przykryć folią spożywczą); Na następny dzień wyjąć ciasto z lodówki i pozostawic w temp. pokojowej 4 h; Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 240; Sciereczke z ciastem wyjąc, i bardzo delikatnie pomagając sobie ściereczką uformować rulonik ( jak na strudel ), nie zgniatac ciasta, tylko delikatnie uformować rulonik i zsunąć ze sciereczki na papier do pieczenia. Zrobic kilka nacięć na wierzchu, i włożyć od razu do piekarnika. Tuz przed włozeniem chlebka naparować piekarnik wrzucając na dno kilka kostek lodu. Piec 10 minut w 240 stopniach, następnie 10 w 220 i 20min w 200 stopniach. Studzic na kratce. Smacznego!
Chleb z dużymi dziurami
Powstawanie glutenu podczas wyrabiania ciasta chlebowego
Chleb z dużymi dziurami
składanie ciasta w kulę tuż przed włozeniem do lodówki
Chleb z dużymi dziurami
Ciasto tuz przed włozeniem do lodówki na 20h
Chleb z dużymi dziurami
Ciasto przed włozeniem do pieca, moment robienia cięć

Tagi:

chleb pieczywo