grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Chleb z jarmużem i serem feta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jarmużu i sera feta aromatyzowany czosnkiem, na zewnątrz ma chrupiącą skórkę a w środku jest miękki i aromatyczny.

Chleb z jarmużem i serem feta

Składniki:

Chleb z jarmużem i serem feta

 

Sposób przygotowania:

Chleb z jarmużem i serem feta

Przygotowanie jarmużu

Chleb z jarmużem i serem feta
Jarmuż możemy zastąpić np. świeżym szpinakiem.

Oczyszczony jarmuż z twardych łodyg, kroimy na drobne kawałki. Na patelni z 1-2 łyżkami oleju i odrobiną wody dusimy jarmuż ok. 5 minut.

Przygotowanie ciasta

Chleb z jarmużem i serem feta
Ser feta dokładnie odsączamy i osuszamy, po czym kroimy w kostkę.

Ciasto przygotowujemy z wykorzystaniem dwóch misek.

W pierwszej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli.

W drugiej misce mieszamy mokre składniki: ubijamy jajka z olejem i jogurtem.

Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy suche składniki.

Na koniec dodajemy jarmuż, ser feta oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Ciasto mieszamy.

Pieczenie chleba

Chleb z jarmużem i serem feta
Chleb pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Ciasto przekładamy do podłużnej foremki (10x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Chleb pieczemy ok. 35-40 minut.