zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Chleb z kaszą gryczaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

No i znalazłam sposób na męża, który uwielbia moje chlebki a nie cierpi kaszy gryczanej.

Chleb z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z kaszą gryczaną

 

  • 1 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 500 g mąki pszennej typ 500 ( u mnie koszalińska )
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kaszą gryczaną
W misce dokładnie utrzeć drożdże z cukrem. Następnie wlać wodę, olej dodać sól oraz wsypać mąkę i zimną kaszę. Za pomocą drewnianej łyżki wyrobić ciasto. Plusem tego ciasta jest to, ze nie trzeba go długo wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką i zakryć ściereczką miskę po czym odstawić aby sobie spokojnie wyrosło. Po wyrośnięciu chwilę ponownie wyrobić. Formę keksową wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto włożyć do blaszki i znowu zakryć formę ściereczką i całość zostawić do wyrośnięcia. Gotowe i wyrośnięte ciasto razem z blaszką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 49-45 minut. Upieczony bochenek wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia najlepiej na kratce.
Chleb z kaszą gryczaną
do miski wsypac wszystkie składniki na chleb
Chleb z kaszą gryczaną
wyrobić ciasto oprószyc mąką i zostawić do wyrośnięcia
Chleb z kaszą gryczaną
wyrośnięte ciasto umieścic w foremce i znowu zostawić do wyrośniecia
Chleb z kaszą gryczaną
chleb piec przez 40 minut w 180 stopniach