Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Chleb z mąką ryżową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dzięki mące ryżowej chleb nabiera charakterystycznego smaku i jest znacznie bielszy od chleba ze zwykłej mąki pszennej.

Chleb z mąką ryżową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z mąką ryżową

 

Sposób przygotowania:

Chleb z mąką ryżową
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżową i solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok 10min. Kiedy drożdże się spienią wlać do mąki razem z pozostałą wodą i olejem. Połączyć i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki ok 10min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść krótko jeszcze raz i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez 40min. Wystudzić na kratce. Smacznego!
Chleb z mąką ryżową
Wymieszać dwa rodzaje mąki i sól w misce.
Chleb z mąką ryżową
Do mąki wlać zaczyn, resztę ciepłej wody i olej.
Chleb z mąką ryżową
Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośniecia.
Chleb z mąką ryżową
Przełożyć ciasto do keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Tagi:

chleb pieczywo