grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Chleb z mąki kamut

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mąka kamut nazywana zbożem "faraonów" jest antyczną odmianą pszenicy durum. Chleb z mąki kamut jest bogatszy w cenne składniki odżywcze niż popularny kromka chleba pszennego.

Chleb z mąki kamut

Składniki:

Chleb z mąki kamut

 

  • 400 g mąki kamut
  • 230-230 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Chleb z mąki kamut

Przygotowanie chleba

Chleb z mąki kamut
Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Przygotowanie chleba rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w 50 ml letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Do dołka w mące wlewamy rozczyn, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy ok. 10-15 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Ciasto ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minuty.

Formę o wymiarach 25 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Do formy przekładamy ciasto.

Pieczenie chleba

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.

Chleb pieczemy ok. 30-40 minut. Do piekarnika obok formy z chlebem stawiamy naczynie wypełnione wodą.


Tagi:

pieczywo chleb